Open/Close Menu Образовање од 1989.

У среду, 3. фебруара, на Универзитету „Џон Незбит“ свечано је отворена Прва међународна конференција на тему: „Национална и међународна безбедност: Савремени глобални изазови“.

Овај скуп Универзитет „Џон Незбит“ је организовао у сарадњи са Институтом за европске и америчке студије (Грчка), Институтом за међународне студије (Немачка), Међународном асоцијацијом за стратешке студије (САД), Центром за америчке студије Фудан универзитета (Кина) и Институтом за семитске студије (САД).

Скуп је отворио ректор Универзитета „Џон Незбит“, проф. др Слободан Пајовић, при чему је истакао важност ове теме на глобалном нивоу, са посебним освртом на мигрантску кризу. Такође је истакао да је организација ове конференције допринос који Универзитет „Џон Незбит“ даје, не само у области студија безбедности, већ и развоју друштва заснованог на знању и експертизи у Србији.

Након говора ректора Пајовића, скупу се обратио светски признати аналитичар, господин Јозеф Бодански. Господин Бодански објаснио је историјску и културну позадину исламистичког екстремизма, рекавши да су током хладног рата сви били фокусирани на баланс између САД-а и СССР-а, док нико није обраћао пажњу на то шта се дешава у осталим деловима света, као што је Блиски Исток.

Након свечаног отварања Конференција је настављена у две сесије. У првој сесији говорили су Џонатан Фигел са Института за антитероризам из Израела (ИЦТ), затим Џон Номикос са Института за Европске и Америчке студије, а на тему безбедносних изазова које носе илегалне миграције у Европи. Уследила су излагања професора са Факултета безбедности, Зорана Драгишића и Дарка Трифуновића.

Тема друге сесије била је „Радикализам, екстремизам и тероризам“ у којој су говорили: Ефраим Исак, професор са Института за Семитске студије; Његова екселенција амбасадор Милош Стругар; Мирољуб Јевтић, професор са Факултета политичких наука и професор Марко Ломбарди са Универзитета Католика из Милана.

Након сваке сесије студенти и учесници водили су конструктивне дебате на тему безбедносних изазова савременог друштва.

_DJT7655 Medjunarodna konferencija  net

_DJT7882 Medjunarodna konferencija  net

_DJT7484 Medjunarodna konferencija rektor Slobodan Pajovic net - Copy _DJT7518 Medjunarodna konferencija Veselin Veljovic net _DJT7553 Medjunarodna konferencija Yossef Bodansky net _DJT7566 Medjunarodna konferencija net _DJT7582 Medjunarodna konferencija net - Copy

© COPYRIGHT | УНИВЕРЗИТЕТ ЏОН НЕЗБИТ

logo-footer

ОСТАНИМО У КОНТАКТУ: