Open/Close Menu Образовање од 1989.

На завршној сесији дводневног међународног научног скупа посвећеног изазовима националне и међународне безбедности, организованом на Универзитету „Џон Незбит“, учесницима се, у препуном Амфитеатру 1 здања у улици Булевар Маршала Толбухина, обратио Ивица Дачић, први потпредседник Владе Србије и министар иностраних послова.

Говорећи у име Владе и у своје име, министар Дачић је, на самом почетку, одао признање Универзитету „Џон Незбит“, и његовим иностраним партнерима, на успешној организацији скупа и доприносу сагледавања и научној анализи бројних аспеката овог изузетно важног међународног феномена.

„Изражавам задовољство што Београд постаје место окупљања проминентних научника из ове области, адреса на којој се рађа, проверава и унапређује научна мисао од значаја за доношење важних одлука како на националном тако и на међународном плану“, рекао је Ивица Дачић.

Према његовим речима, глобални поредак XXИ века мора да буде заснован на међународном праву и начелима мирног решавања спорова међу државама.
Осврнувши се на недавно гласање у Унеску, на коме је Србија остварила велику дипломатску победу, Дачић је указао на присуство двоструких критеријума према којима рушење православних цркава на Косову једнима доноси награду у виду предлога за пријем у Унеско, док се слично уништавање културног блага – које спроводи ИСИС – с разлогом сматра тероризмом.

„Сузбијање међународног тероризма је хитан задатак који захтева добру координацију на свим нивоима“, нагласио је Дачић, подсетивши да се Србија на време укључила у коалицију за борбу против тзв. исламске државе. „Наша земља снажно подржава принципе глобалне стратегије за јачање безбедности и сузбијање тероризма. Неопоходно је континуирано сагледавање свих комплементарних мера пошто се тероризам не може сузбити само силом“, казао је министар Дачић, залажући се за јачање сваке врсте дијалога, уклучујући и међуверски дијалог.

Србија ће и на даље, према речима министра Дачића, бити одговоран и солидаран партнер у борби за очување мира на планети и поштовање суверенитета свих држава.

ПРИЗНАЊА УЧЕСНИЦИМА КОНФЕРЕНЦИЈЕ

По завршетку расправе, ректор Универзитета „Џон Незбит“ проф. др Слободан Пајовић, и проректор за међународну сарадњу проф. др Ана Јованцаи Стакић, уручили су учесницима скупа плакете захвалности нашег универзитета у знак признања за допринос успешној организацији међународне конференције.

Признања су примили:

Јозеф Бодански (САД)
Џон Номикос (Грчка)
Џанг Јадонг (Кина)
Грегори Копли (САД)
Клаус Ланге (Немачка)
Клара Кнап Ланге (Немачка)
Марко Ломбарди (Италија)
Ефраим Исак (САД)
Датеш Д. Прабу-Парулекар (Индија)
Ефраим Лапид (Израел)
Џонатан Фигел (Израел)
Дорон Цимерман (Швајцарска)
Веселин Вељовић (Црна Гора)
Милош Стругар, амбасадор (Србија)
Дарко Трифуновић, Факултет безбедности
Зоран Драгишић, Факултет безбедности
Мирољуб Јевтић, Факултет политичких наука

© COPYRIGHT | УНИВЕРЗИТЕТ ЏОН НЕЗБИТ

logo-footer

ОСТАНИМО У КОНТАКТУ: