Open/Close Menu Образовање од 1989.

Посета Чилеу (19-26. октобар)

Ректор Универзитета “Џон Незбит”, проф. др Слободан Пајовић, на позив Универзитета Бернардо О’Хигинс (Universidad Bernardo O’ Higgins),  званично је посетио тај универзитет и потписао споразум о сарадњи са ректором, Клаудијом Албертом Рухом Ескобар, који предвиђа размену професора, студената, покретање заједничких научно истраживачких пројеката, размену информација из области иновације наставе, научних истраживања и библиотечку размену.

Као први резултат сарадње, постигнута је сагласност да сектор за Латинску Америку и Карибе Факултета за међународну економију директно сарађује са Опсерваторијумом за мир и безбедност универзитета Бернандо О’Хигинс и то у припреми 18. конгреса Међународне федерације за истраживање Латинске Америке и Кариба (FIEALC), који ће се одржати од 25. до 28. јула 2017. године.

Поред тога, професор Пајовић одржао је и две јавне конференције, и то прву у четвртак, 22.10.2015. у Институту за високе студије Националног унивезитета Чилеа (ОПРАС) на тему ‘’Латинска Америка у изазову успостављања нових хегемонија у свету 21. Века”. Том приликом вођени су и разговори са директором наведеног института, др Фернандом Естенсором, о могућности сарадње и потписивању билатералног споразума између наше две институције.

Другу јавну конференцију професор Пајовић одржао је у петак, 23.10.2015. године, на универзиету Бернандо О’Хигинс на тему ‘’Односи бивше Југославије и земаља Латинске Америке у периоду Хладног рата’’.

Поред тога, професор Пајовић радио је са групом младих стручњака са овог универзитета који у оквиру научноистраживачког пројетка раде на установљењу и развоју регионалних студија.

Ван академских активности, ректор Универзитета “Џон Незбит” имао је радни састанак са др Албертом Ван Клавереном, саветником Министарства Иностраних послова Републике Чиле и чланом чилеанске делегације пред Међународним судом у Хагу у спору са Боливијом око разграничења.

afiche-invitacion  convenio_megatrend

Посета Парагвају (26-01. новембар)

Ректор Универзитета “Џон Незбит” је током посете Парагвају 27. октобра, одржао састанак са проф. др Хуаном Мануелом Маркосем, ректором Северног универзитета (Uni Norte Univesidad) и том приликом извршена је евалуација резултата сарадње између наша два универзитета, установљена уговором о билатералној сарадњи који је потписан пре две године. Закључено је да и даље треба наставити сарадњу у области објављивања радова професора у часописима са наша два универзитета, затим да се оснује радна група која ће предложити покретање заједничког научноистраживачког пројекта, што би уједно био и први такав пројекат у академској историји наше две земље.

Професор Маркос, ректор Северног универзитета, изразио је велико интресовање да посети Универзитет ‘’Џон Незбит’’ чији је почасни доктор наука, и да одржи и једно од уводних предавања на 18. конгресу ’’’FIEALC’’.

Поред тога, професор Пајовић одржао је састанак са др Хулиом Вељилом, бившом вицеминистарком иностраних послова Републике Парагвај, директорком Дипломатске академије и амбасадорком при Унеску у вези са организовањем дана Републике Парагвај у оквиру 18. конгреса FIEALC, манифестације која ће подразумевати изложбу музеја ‘’Андрес Барберо’’ из Асунсиона, изложбу рукотворина народа Гварани, предавање оца Санардинија о његовом четрдесетогодишњем раду у Гварани заједницама, и гостовање фолклорне групе из Републике Парагвај.

Овом састанку присуствовали су и отац Санардини, директор Центра за антрополошка истраживања Католичког универзитета у Асунсиону, др Аделина Пусинели, директорка антрополоског музеја ‘’Андрес Барберо’’ и др Дејсе Амариља члан комисије парламента Републике Парагвај за домородачка питања.

Ректор Универзитета “Џон Незбит” званично је посетио 28.10.2015. највећу хидроцентралу у Латинској Америци ( Итаипу) и том приликом водио разговоре са високим представницима менаџмента ове Парагвајско- бразилске централе која представља основу одрживог развоја Републике Парагвај. Током разговора представљени су потенцијали и резултати овог пројекта и изражен је интерес да дође до контакта и размене искустава између стручњака двеју хидроцентрала ‘’Ђердап’’ и ’’Итаипу’’, пошто су идентификоване сличности и могућности сарадње.

Посета Аргентини

У повратку за Београд, професор Пајовић боравио је у једнодневној посети Буенос Ајресу и том приликом је имао састанак са отправницом послова Србије, госпођом Татјаном Цонић , коју је детаљно информисао о својим активностима и резултатима посете Чилеу и Парагвају.

У светлу настојања Републике Србије да обезбеди подршку ових земаља на предстојецој Генералној Скупштини Унеска ,односно става наше земље да питање чланства Косова у тој међународној организацији буде одложено.
Госпођа Цонић информисана је о приремама за 18. међународну конференцију FIEALC. На тај начин обезбеђена је значајна подршка од стране Амбасаде Републике Србије у Буенос Ајресу.

© COPYRIGHT | УНИВЕРЗИТЕТ ЏОН НЕЗБИТ

logo-footer

ОСТАНИМО У КОНТАКТУ: