Open/Close Menu Образовање од 1989.

У Београду се од 6. до 13. јула одржава четврта по реду интернационална радионица дизајна под називом „Waterliving 2014”.

Организатори радионице су Факултет за уметност и дизајн и италијански универзитет „Политецницо ди Милано”. На радионици учествује 11 студената из Милана и 9 студената са београдских универзитета. Пред њима је изазов креирања иновативних решења за спорт и рекреацију на води. Циљ је уједињење архитектонских и хуманистичких елемената пројектовања, као и указивање на нове могућности коришћења природних потенцијала Београда. Активности на води одмарају дух и тело, а развој свести о важности боравка на речним обалама је феномен глобалних размера.

„Waterliving 2014” је одговор на потребу да се речне обале Београда прилагоде захтевима савременог живота.

Након успеха интернационалне радионице дизајна организоване 2011. године, одлучили смо да овај вид сарадње наставимо у оквиру петогодишњег програма, који предвиђа истраживање у оквиру неколико тематских области. Изузев прве радионице, која није била тематски дефинисана, свака наредна бавила се специфичном проблематиком, па су тако 2012. године студенти осмислили просторе на води намењене деци, док су тема прошлогодишње радионице били простори намењени уметности и култури. Овога пута тема је спорт. Како успоставити ближи контакт са реком кроз бављење спортом и на који начин омогућити боље коришћење обала града као зона рекреације, нека су од питања на која ће интернационална екипа студената настојати да одговори. Осим водних спортова, које смо очекивали да видимо у овом контексту, студенти су у зони приобаља предвидели могућност бављења спортовима који традиционално нису везани за воду (фрее цлимбинг, паркоур, yога, мини голф, зип лине).

Овај вид међународне сарадње је прилика да се студенти из Београда упознају са иновативним идејама младих људи који долазе из светске престонице дизајна. С друге стране, наши студенти упознали су италијанске студенте са специфичностима приобаља и карактеристичним проблемима локалног карактера, како би кроз рад на пројектима могли што боље да одговоре на конкретне потребе Београђана.

Као увод у рад на пројекту, професори са Факултета за уметност и дизајн, Архитектонског факултета и Факултета за градитељски менаџмент, одржали су предавања на тему живота на реци и архитектонске праксе у зони приобаља. Предавачи из Урбанистичког завода Београда упознали су их са неким од до сада реализованих пројеката ревитализације речних обала, док је своје искуство у конструисању сојеница на Ади Међици кроз предавање представио и чувени архитекта старије генерације проф. Пеђа Ристић. У време када је градио прве сојенице на Ади Међици, шездесетих година прошлог века, власти су их рушиле, сматрајући такву врсту спонтане архитектуре субверзивном активношћу која се противи идеологији масовног становања.

Данас, како каже проф. Ристић, сматра се да ко није видео сплавове на Сави, није видео Београд. Управо због тога позвали смо студенте из Милана да се позабаве пројектовањем објеката на овој интересантној територији, сматрајући да су реке Београда изванредан потенцијал града, који се може користити на до сада невиђен начин.

Радионицу води професор Факултета за уметност и дизајн Иван Мангов, уз асистенцију професора Милана Јовановића и Марка Цветковића.

© COPYRIGHT | УНИВЕРЗИТЕТ ЏОН НЕЗБИТ

logo-footer

ОСТАНИМО У КОНТАКТУ: