Ролан Дима личност је која је значајно обележила политичку сцену и новију историју Француске и Европе. Припадајући француској политичкој и културној елити више од 5 деценија, Дима је паралелно изградио подједнако бриљантну каријеру и као врхунски адвокат и као искусни политичар и успешни дипломата.

Рођен је 1922. године у Лиможу. Пореклом из патриотске породице (његов отац Жорж Дима страдао је од стране Гестапоа помажући Покрет отпора), и сам се, са истим жаром, борио не само у Покрету отпора, већ и током целокупе професионалне и политичке каријере, све до данас, за идеје хуманости, мира и социјалне правде.

Завршио је студије права и политичких наука на елитним институцијама Ecole libre des sciences politiques и London School of Economics.

Дугогодишњи је успешан адвокат. Ни данас не запоставља адвокатску професију, током које је, између осталих, заступао и чувене уметнике Пабла Пикаса и вајара Алберта Ђакометија.

Заузимао је многе високе позиције у политичком животу Француске. Био је један од најближих сарадника и пријатеља председника Франсое Митерана, првог социјалисте на месту председника Француске.

За посланика у француској Народној скупштини биран је у више наврата почев од 1956. године.

Био је портпарол француске владе 1984, а потом и министар за европске односе.

Оставио је дубок траг у дипломатији као министар спољних послова Француске за време председничког мандата Франсое Митерана, а ту функцију обављао је у два мандата, од 1984. до 1986. и од 1988. до 1993. године. Дужност министра спољних послова обављао је у времену пуном изазова – распада Совјетског блока, Острвског рата, преговора за Мастрихтски уговор, односно уговор о Европској унији.

Године 1995. именован је за председника Уставног савета и ово је била једна од последњих одлука председника Митерана. На овој, једној од највиших функција у Француској, остао је до 1999. године, мада га је председник за њу номиновао доживотно.

Оснивач је Комитета за хитне случајеве у Ираку.

Његово мишљење увек је у жижи интересовања јавности када су у питању жаришта светских сукоба и сагледавање њихових узрока и могућих решења, као у случају ратова у Ираку, Либији и Сирији (ЛПЦ). Као бивши шеф француске дипломатије, и данас има улогу уваженог коментатора збивања на међународној политичкој сцени.

Објавио је више књига, међу којима су мемоарски записи „5о година дељења тајни са Митераном“, као и бројне стручне публикације из области права и дипломатије.

Свестрана личност, Ролан Дима је познат као велики поштовалац уметности, посебно опере коју сматра својим несуђеним позивом. Као дуг тој неоствареној љубави и каријери оперског певача о којој је маштао, остао је пасионирани посетилац опере који зна напамет либрета свих најпознатијих опера. Приликом ове посете Београду, уприличене поводом додељивања почасног доктората Мегатренд универзитета, присуствовао је извођењу опере „Трубадур“ у Народном позоришту. Богатом животном мозаику ове изузетне личности додајемо и да је мсје Дима велики познавалац ликовне уметности и пасионирани колекционар и естета.