Универзитету „Џон Незбит“ (Мегатренд универзитету) додељене су бројне домаће и интернационалне награде и признања:

– 2005, „Златна повеља“

Мегатренд универзитету додељена је Златна повеља Међународне академије компјутерских наука и система за оданост изворним академским начелима и доприносу унапређења примењених наука, а ректору Мегатренд универзитета, проф. др Мићи Јовановићу, додељена је Сребрна повеља за визију универзитета примењених наука по мери модерног времена.

– 2006, „Златни беочуг“

Ректору Мегатренд универзитета, проф. др Мићи Јовановићу, додељено је признање „Златни беочуг“ за трајни допринос култури Београда.

– 2007, Међународна Сократова награда

У Оксфорду, ректору Мегатренд универзитета, проф. др Мићи Јовановићу, уручена је међународна Сократова награда – коју додељује Business – за снажно деловање Мегатренд универзитета на плану унапређења међународних односа и међународној признатости диплома Мегатренд универзитета.

– 2007, „Ктитор 2007“

Високо признање „Капетан Миша Анастасијевић“, у категорији „Ктитор 2007“, које у оквиру пројекта под називом „Пут ка врху“ додељује републичка Привредна комора, Регионална привредна комора Зајечар и општина Зајечар, додељено је Мегатренд универзитету за највише домете у образовању.

EDUNIVERSAL – Интернационални научни комитет у Паризу, којим председава десет еминентних професора из читавог света, рангирао је Факултет за менаџмент у Зајечару, међу хиљаду најбољих бизнис школа и економских факултета у свету.

– 2008, „Добар дизајн“

Привредна комора Војводине и Новосадски сајам доделили су награду „Добар дизајн“ Мегатренд универзитету. Издавачкој делатности Мегатренд универзитета додељена је награда „Добар дизајн“ за квалитет дизајна и културу издавачке делатности.

– 2008, „Доситејева повеља“

Мегатренд универзитету додељена је награда „Доситејева повеља“ од стране Педагошког покрета Србије, признања установљеног поводом 200. годишњице високог образовања у Србији. Мегатренд универзитет је једина приватна високошколска установа којој је припала ова повеља.

– 2008, European Quality Award

Мегатренд универзитету додељена је награда European Quality Award у области образовања, од стране European Business Assembly.

– 2008, Систем квалитет

Мегатренд универзитет је први у Србији сертификовао Систем квалитета за цео Универзитет. Сертификат о усклађености Система квалитета са ИСО 9001:2000 стандардима издала је AQA International.

– 2009, Међу најбољима у свету

Међународни научни комитет EDUNIVERSAL, у оквиру званичног система селекције, прогласио је Високу пословну школу у Зајечару Мегатренд универзитета за једну од 500 најбољих пословних школа у свету. Иначе, EDUNIVERSAL је организација која издаје глобалне акредитације високошколским институцијама у свету.

– 2010, Вукова награда

У марту 2010. године Мегатренд универзитет награђен је престижном Вуковом наградом за трајни допринос науци, образовању и култури Србије.

univerzitet

Награде и признања оснивача, проф. др Миће Јовановића

У току своје дугогодишње каријере, проф. др Мића Јовановић понео је бројна признања и награде из земље и иностранства:
Витез је британског реда Order of the Fleur de Lys.
Културно-просветна заједница Београда 2002. године доделила је проф. др Мићи Јовановићу Златну значку за књигу „Интеркултурни менаџмент“.
Године 2006. уручено му је признање „Златни беочуг“ за трајни допринос култури Београда.

Године 2007. понео је признање Сократова награда Универзитета у Оксфорду, за достигнућа остварена у науци, образовању и култури.

Године 2007. проф. др Мићи Јовановићу уручено је признање Високе пословне школе у Греноблу (Grenoble Ecole de Management) за изванредна педагошка достигнућа.
У организацији Европског покрета и Прве европске куће, проф. др Мићи Јовановићу уручено је признање Најевропљанин за 2007. годину, за резултате у области науке, културе и образовања.

На церемонији доделе међународних признања организованој од стране European Assembly у Бечу, која је одржана 8. децембра 2008. године, Мегатренд универзитет и проф. др Мића Јовановић награђени су престижним признањем European Quality Award у области образовања.

Године 2009. професор Јовановић изабран је за експерта Друштвено-економског комитета Европског парламента у Бриселу.

Медаља Ђорђа Наполитана, председника Републике Италије за изузетан допринос европским интеграцијама – високо италијанско одличје, додељено је проф. др Мићи Јовановићу 2009. године.

Године 2010, Културно-просветна заједница Србије доделила је своје признање Златна значка проф. др Мићи Јовановићу, за допринос развоју културе Србије.

Јуна 2011. године, проф. др Мићи Јовановићу уручено је признање „Менаџер године“, у оквиру конкурса који су реализовали Привредна комора Београда, ФТН у Новом Саду и „Медија инвент“, Нови Сад.

Фебруара 2013, у Институту „Сервантес“ у Београду, тадашњи ректор Мегатренд универзитета, проф. др Мића Јовановић, примио је високо одликовање Орден за цивилне заслуге, које додељује краљ Шпаније Хуан Карлос I Бурбонски.