Вођа Првосептембарске велике револуције Социјалистичке Народне Либијске Арапске Џамахирије и лидер Либије од 1969. до 2011. године, Муамер ел Гадафи (Muammar Al – Qathafi), дао је непроцењив допринос у корист свеобухватном економском развоју земље, посебно плану да Либијска Џамахирија постане произвођач хране – не само за потребе Либије већ и великог дела Африке. Утицао је на извођење техичко-технолошких иновација у пољопривреди које омогућавају до четири жетве годишње, као инжењер осмисливши „чудо двадесетог века – Велику вештачку реку”.

Ово грандиозно остварење у корист народа Либијске Џамахирије „Велика вештачка река” данас задовољава све потребе либијског народа за питком и водом уопште. „Велика река” је створила услове да Џамахирија има властиту производњу хране, и више од тога, Гадафи је овим пројектом омогућио помоћ Либије афричким земљама погођеним проблемима суше и глади.

Поред сталне и активне подршке коју је пружао интеграционим процесима у Африци, подстицао је и сарадњу између наше две државе, као и помоћ Либијске Џамахирије југословенској привреди и индустрији.