Open/Close Menu Образовање од 1989.

У оквиру разгранате кинеско-српске културне, образовне и научне сарадње, додатно обогаћене током посете кинеског председника Си Ђинпинга, делегација Кинеске академије друштвених наука посетила је 18.јуна 2016. Универзитет “Џон Незбит”.

  Састанку у просторијама здања Универзитета у Улици Булевар Маршала Толбухина 8 присуствовали су: ректор универзитета проф. др Слободан Пајовић, проректор проф. др Миливоје Павловић, директор Кинеског центра доц. др Катарина Закић и доц. др Наташа Костић.

Кинеску делегацију  чинили су директори и истраживачи Кинеске академије за друштвене науке (ЦАСС), односно њеног Института за европске студије:

1. Huang Ping, генерални директор Института за европске студије
2. Cheng Weidong, заменик директора Института
3. Kong Tianping, истраживач у Институту
4. Chen Xin, директор Одељења за европске економске студије
5. Liu Zuokui, директор Одељења за Централну и Источну Европу
6. Ye Bin, заменик директора Одељења за европске правне студије
7.  Ma Junchi, Институт за европске студије
8.  Li Yang, Институт за европске студије

  Са Института за међународну политику и привреду у Београду, састанку су присуствовали: проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института, др Михајло Вучић, истраживач у Институту и мр Ивона Лађевац, истраживач.

На састанку је договорено да се у наредном периоду ради на успостављању тешње сарадње са Кинеском академијом за друштвене науке, посебно са институтима који су задужени за европске,  азијске и латиноамеричке студије. Професор Пајовић је напоменуо да наш универзитет има уговор о сарадњи са Руском академијом наука, те да се надамо да на сличан начин можемо да сарађујемо и са Кинеском академијом.

Договорено је да се покрену заједнички истразивачки пројекти који би укључивали оне наше факултете који су компатибилни са истраживањима при Кинеској академији – пре свега ГЕФ, ФКМ и ФПС. Такође, уз помоћ Академије, могуће је увести нове мастер програме или докторске студије везане дисциплине од интереса за Кину.

С обзиром на то да је Кинески центар једини такве врсте у Србији, и да се самостално финансира, представници Кинеске академије изразили су уверење да се преко различитих комерцијалних истразивачких пројеката, који би се реализовали за потребе влада или компанија (кинеских и српских), његове активности могу значајно унапредити.

Након разговора гости су посетили зграду у Булевару уметности 29, где је седиште Кинеског центра и стална изложба фотографија посвећена Кини. Током посете посебна пажња посвећена је радовима студената и професора Факултета за уметност и дизајн.

© COPYRIGHT | УНИВЕРЗИТЕТ ЏОН НЕЗБИТ

logo-footer

ОСТАНИМО У КОНТАКТУ: