Open/Close Menu Образовање од 1989.

Кинески центар Универзитета „Џон Незбит“ и Амбасада НР Кине у Републици Србији организовали су отварање изложбе фотографија „Нови поглед на пут свиле“ и прославу кинеске Нове године. Ова манифестација одржана је већ трећу годину заредом. Њен циљ је да се, заједно са сарадницима и студентима, обележи најзначајнији кинески празник – Фестивал пролећа.

Госте су, у понедељак 1. фебруара, на почетку програма поздравили ректор Универзитета „Џон Незбит“ проф. др Слободан Пајовић, као и амбасадор НР Кине у Републици Србији, Његова екселенција Ли Манчанг. Програм је водила директорка Кинеског центра доц. др Катарина Закић.

Његова екселенција Ли Манчанг је рекао да је уверен да ће са Универзитета „Џон Незбит” изаћи много кадрова и студената који ће говорити кинески језик.

“Нормално и доста кинеских студената који ће говорити српски и који ће добити диплому Вашег универзитета”, рекао је Ли, у обраћању присутним званицама.

У програму су учествовали студенти кинеског Универзитета Хебеи за стране студије који при Кинеском центру уче српски језик, као и српски студенти који уче кинески језик заједно са њиховом професорком др Наташом Костић. Поред њих, у богатом програму инспирисаном кинеском културом и традицијом учествовали су и ђаци ОШ „Краљ Петар II Карађорђевић“, као и средња балетска школа „Лујо Давичо“ (које су плесале одломак из балета „Крцко Орашчић“).

Ове године, према кинеском календару, слави се Година мајмуна. Кинески зодијачки систем каже да би Година мајмуна требало да буде успешна, а особе рођене у овом знаку одликује интелигенција, духовитост, живахност, храброст и креативност. Мајмун је такође према кинеској традицији симбол племића, среће и богатства.

На крају свечаности, проректор за међународну сарадњу проф. др Ана Јованцаи Стакић и проф. емеритус Милош Шобајић уручили су амбасадору Ли Манчангу Шобајићеву слику „Рука пријатељства“

© COPYRIGHT | УНИВЕРЗИТЕТ ЏОН НЕЗБИТ

logo-footer

ОСТАНИМО У КОНТАКТУ: