Open/Close Menu Образовање од 1989.

Господин Џон Незбит, кога познаваоци глобалних кретања у образовању сматрају једним од највећих научника данашњице, имао је данас сусрет са студентима и наставницима Мегатренд универзитета – који од недавно носи његово име.
Овај амерички научник, који последњих година живи у Бечу а предаје на најугледнијим универзитетима у Европи и Кини, још је раних осамдесетих година започео дебату о изазовима глобализације и искушењима будућег развоја човечанства. У својим високотиражним књигама – које су на разним светским језицима штампане у око 45 милиона примерака – Џон Незбит је још почетком прошле деценије наговестио кризу Европске уније и глобална финансијска гибања, уз истовремени снажан економски раст Кине.
„Да сам ваш вршњак, да имам двадесет година, учио бих кинсеки језик и ишао у Кину на усавршавање“, рекао је Џон Незбит у предавању студентима српског универзитета који носи његово име. „Будућим глобалним променама управљаће се са југа – а не са запада – планете и из Кине. Југ и Кина брзо напредују, и правила глобалне утакмице се непрестано мењају“, рекао је Незбит.
Господин Незбит, који је носилац 17 почасних доктората, и спада у најтраженије говорнике, изнео је високу оцену образовним програмима нашег универзитета коме је даровао своје име.
„Пре него сам се сложио с предлогом да се ова високошколска установа назове по мени, добро сам проучио њене образовне програме и референце наставника“, рекао је Незбит. „Увидео сам да овде постоји срећан спој теоријских знања и практичних вештина. Као футуролог – мада је себе радије убрајам у оне који настоје да боље разумеју садашњост – био сам охрабрен развојним концептом који је максимално окренут научним, образовним и уметничким дисциплинама будућности. Драго ми је да је тржиште рада препознало образовне профиле који долазе с Мегатренда, у шта сам се уверио и током својих предавања и путовања по свету – јер свуда међу најбољим стручњацима срећем оне који су дипломирали код вас“.
У завршном делу предавања господин Незбит говорио је о томе да универзитет треба младе људе да научи да уче, јер нам само перманентно образовање омогућује да добро схватимо смер глобалних промена, као и да се укључимо у њих. „Мора се учити целог живота, јер наука брзо напредује и оставиће на маргини сваког ко се ослања само на давно стечена знања“, нагласио је Незбит. Предавање је завршио слоганом који, како је напоменуо, извире из његовог вишедеценијског педагошког искуства из рада са младима: „Не треба пунити кофу, већ запалити ватру!“
Господина Незбита, његову супругу Дорис и сарадника др Стивена Рајнсмита, у петак пре подне примио је и председник Владе Србије Александар Вучић.
Пре предавања, Џон Незбит је имао сусрет са ректорским и деканским колегијумом, на коме су га о актуелностима са Универзитета обавестили проф. др Слободан Пајовић, ректор, и проф. др Ана Јованцаи Стакић, заменик ректора.

IMG_6738  IMG_6843  IMG_6662

© COPYRIGHT | УНИВЕРЗИТЕТ ЏОН НЕЗБИТ

logo-footer

ОСТАНИМО У КОНТАКТУ: