Open/Close Menu Образовање од 1989.

Његова екселенција надбискуп Орландо Антонини, папски нунције у Београду, одржао је у среду, 10. децембра 2014, предавање на тему „Дипломатске активности Свете столице“ студентима Мегатренд универзитета.

Ректор проф. др Слободан Пајовић је у уводној речи укратко представио биографију гостујућег предавача, папског нунција Антонинија. Орландо Антонини је докторирао канонско право, а свештеник је од 1968. године. Године 1980. започео је дипломатску службу Свете столице. Професор Пајовић је истакао да је нунције у својству саветника успешно служио у Бангладешу, Мадагаскару, Сирији, Чилеу, Холандији и Француској. Четири године је радио у секретаријату Ватикана, у Одсеку за односе са страним државама, где је био задужен за земље Латинске Америке. У јулу 1999. именован је за апостолског нунција у Замбији и Малавима и убрзо постављен за епископа. Године 2005. постаје апостолски нунције у Парагвају, након чега 2009. долази на исту позицију у Републици Србији. Поред италијанског, који је његов матерњи језик, надбискуп Антонини говори француски, енглески и шпански. Он је, такође, експерт за музику и сакралну архитектуру, о чему је објавио бројне књиге, есеје и чланке широм света.

Предавањем „Дипломатске активности Свете столице“ папски нунције Антонини провео је студенте кроз кратку историју папске дипломатије, истичући папске дипломатске циљеве. Нагласио је да је дипломатска активност Ватикана постојала и пре него што је Ватикан постао најмања суверена држава на свету. Осврћући се на историју односа Ватикана и Србије, говорио је о добрим и лошим периодима, подсетивши и на два српска краља који су круну затражили од папе. Први се краљевском круном овенчао Михаило I Војислав, кога је крунисао папа Гргур VII, 1077. године. Године 1217, уз сагласност папе Хонорија III, крунисан је Стефан Немањић Првовенчани за краља Србије, потврђујући тиме сувреност српске државе у интернационалној заједници тог времена.

„Папске дипломатске активности се спроводе у складу са међународним правом и утврђеном праксом, без обзира на државу, и немају комерцијалне, војне или политичке циљеве. Наше дипломатске активности у основи имају спиритуалну мисију. У питању је „софт поwер“ дипломатија која не зависи од војне, политичке или економске моћи, већ од способности да убеди. Желимо да допринесемо општем добру, да благотворно делујемо на живот људи. Увек нам је у срцу брига о људима и у првом плану су нам људске вредности, породица, култура, развој друштва и економије, људска права…“ – навео је нунције у свом говору.

Предавању папског нунција на Мегатренд универзитету присуствовали су амбасадори: Рикардо Фернандо Фернандез, амбасадор Аргентине у Србији; Адела Мајра Руис Гарсија, амбасадорка Кубе; Диа Надер де Ел Андари, амбасадорка Венецуеле; Јан Варсо, амбасадор Словачке; амбасадорка Чешке Ивана Хлавсова; представници амбасаде Босне и Херцеговине и Немачке; проф. др Дарко Танасковић амбасадор Србије при Унеску; проф. др Бенедикт Вујица, директорка Италијанског културног центра, директор Архива Српске православне цркве Радован Пилиповић, и бројни професори и студенти Мегатренда.

IMG_6759

IMG_6713

IMG_6799

© COPYRIGHT | УНИВЕРЗИТЕТ ЏОН НЕЗБИТ

logo-footer

ОСТАНИМО У КОНТАКТУ: