Open/Close Menu Образовање од 1989.

Мегатренд универзитет обележава четврт века успешног пословања низом научних манифестација, међу којима се значајем посебно истиче међународни експертски форум на тему „Србија на путу ка Европској унији“, који је одржан 4. децембра на овом универзитету.

Кључни циљ експертског форума био је сагледавање изазова, препрека и проблема с којима ће се наша земља сусретати у процесу преговарања са Европском унијом. У раду експертског форума учествовали су истакнути универзитетски професори и експерти из Грчке, Италије, Мађарске, Мексика, Словачке, Словеније, Португалије, Русије и Шпаније.

Експертски форум отворила је амбасадорка Јела Баћовић, заменица помоћника министра у сектору за Европску унију, а модератор прве сесије форума био је ректор Мегатренд универзитета проф. др Слободан Пајовић, који је испред Универзитета пожелео добродошлицу учесницима скупа, професорима и експертима из једанаест земаља.

Изузетно корисно и занимљиво сагледавање проблематике придруживања Србије Европској унији, учесници су могли да чују од проф. др Јаноша Ховарија (Janos Hovari). Професор Ховари са Унивезитета у Печују (University of Pecs, Department of Political Geography) је у својој дугој успешној каријери био и амбасадор и државни секретар министарства спољних послова. У свом обраћању професор Ховари је подсетио на историју односа Мађарске и Србије, истичући да Мађарска има значајну улогу у повезивању Србије са земљама централне Европе, будући да сви путеви Србије ка њима воде кроз Мађарску. Такође је констатовао да нема успешне енергетске политике без добре сарадње Београда и Будимпеште. Будући да је Србија ове године отпочела приступне преговоре за улазак у ЕУ, доктор Ховари сматра да ће јој на том путу бити потребна велика техничка и политичка помоћ, посебно од суседних земаља чланица ЕУ. Прогнозира да ће Србија проћи кроз многе добре промене на путу усаглашавања и истиче вољу Мађарске да помогне у успешној реализацији започетог процеса.

_DJT7106 Medjunarodni ekspertski forum net-2

Prof. dr Hesus Sančez Lambas (Jesus Sanchez Lambas) potpredsednik Fondacije „Ortega i Gaset“ u Španiji (Spain, Ortega y Gasset and Gregorio Marañón Foundation and University Research Institute) izlagao je na temu punopravnog članstva Srbije u Evropskoj uniji. On je naglasio da je Španija u potpunosti uz Srbiju u ovom procesu, što je na dosadašnjim tehničkim i političkim sastancima nedvosmisleno i pokazala. „Okupili smo se danas da proslavimo 25 godina izuzetnosti ove odlične akademske i naučne ustanove, koja je bila vezana za fondaciju i istraživački institut „Ortega i Gaset“ praktično od samog postanka. A danas sa ponosom možemo da zaključimo da Megatrend univerzitet vodi profesor Pajović, španski geopolitički stručnjak. To je dokaz da akademske institucije ne gledaju pasoš već prave vrednosti i uloženi trud“, poručio je profesor Lambas.

Izlažući svoj rad na temu „Zapadni Balkan i evrokriza“, prof. dr Predrag Simić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu, konstatovao je da se proširenje Evropske unije ka zapadnom Balkanu suočava sa najtežim izazovima od pokretanja ovog procesa u Zagrebu 2000. godine. Zemlje u našem regionu trpe u velikoj meri posledice udarnog talasa koje potiču od grčke krize i krize evrozone – to negativno utiče na njihovu ekonomiju, izglede za rast, takođe i na njihov kapacitet za reformu društvenih, političkih i institucionalnih struktura“ – primetio je profesor Simić.

_DJT6950 Medjunarodni ekspertski forum net

Na konferenciji za medije rektor Pajović je naglasio da je ovaj ekspertski forum organizovan u želji da Megatrend univerzitet bude društveno odgovoran i da svojim kvalitetnim kontaktima sa međunarodnom akademskom zajednicom, doprinese u procesu pridruživanja naše zemlje Evropskoj uniji, formiranju novog srpskog društva zasnovanog na znanju.

© COPYRIGHT | УНИВЕРЗИТЕТ ЏОН НЕЗБИТ

logo-footer

ОСТАНИМО У КОНТАКТУ: