Open/Close Menu Образовање од 1989.

Амбасадор Републике Италије у Републици Србији, Његова екселенција Ђузепе Манцо је у среду, 14. маја 2014, на Мегатренд универзитету одржао предавање на тему „Италијанско-српски односи у сусрет сајму Еxпо Милано 2015“ . Кључне теме предавања биле су сарадња Италије и Србије, као и предстојећи сајам „Еxпо Милано 2015“ као најважнији пројекат Италијанске владе у наредној години.

У свом поздравном говору, ректор Мегатренд универзитета проф. др Мића Јовановић, истакао је да је Италија највећи инвеститор у Србији. Подсетио је студенте и професоре да је у оснивању Мегатренд универзитета, који ове године слави четврт века постојања, важно учешће имао истакнути италијански професор Оскар Маркизио (Осцар Марцхисио) из Болоње. Професор Маркизио предаје на Универзитету у Урбину (Университy оф Урбино), на Економском факултету у Пизи (Фацултy оф Ецономицс анд Университy оф Писа), као и на Факултету политичких наука, а такође и у Народној Републици Кини.

„Част нам је да данас послушамо предавање италијанског амбасадора. Тим пре што са земљом из које долази драги гост имамо интензивну сарадњу од оснивања Универзитета. Осим сјајне сарадње с Амбасадом Италије у Србији, истакао бих и успешну сарадњу коју смо до сада реализовали са италијанским универзитетима, посебно са универзитетом ЛУМ у Барију (Либера Университа Медитерранеа „Јеан Монет“), Универзитетом „Политехнико“ (Политецницо) у Милану – престижним европским универзитетом у области архитектуре, инжињерства и дизајна, као и са државним италијанским универзитетом „Фођа“ (Фоггиа), нагласио је ректор Јовановић.
Потом је занимљиво и динамично предавање одржао амбасадор Италије у Београду, господин Манцо. Студенти и професори су тако могли да сазнају: да постоји више од 500 италијанских фирми које раде у Србији; да улагања Италије у нашу земљу сваке године расту; да 25 одсто домаћег банкарског тржишта држе две италијанске банке (Уни Цредит и Интеса), а чак 44 одсто тржишта животног осигурања у Србији припада такође италијанским фирмама (Делта Генерали и САИ), те да у годинама које следе Италија планира да продуби и прошири сарадњу са Србијом, нарочито у области пољопривреде и науке.

У делу предавања посвећеном предстојећем сајму, који ће под називом „Хранити планету, енергија за живот“ (Феединг тхе Планет, Енергy фор Лифе) бити одржан у Милану од 1. маја до 31. октобра 2015. године, Ђузепе Манцо је рекао да је Италија издвојила буџет од 2,5 билиона евра за организацију овог светског догађаја. Италијанска влада очекује више од 20 милиона посетилаца на сајму, чији је циљ усмерен на увећање знања у областима побољшања општих услова живота људи, олакшања комуникације између људи и поспешивања међудржавне сарадње. Такође, сајам ће покушати да одговори на два основна питања трећег миленијума: Како створити предуслове за здраву исхрану људској врсти и како допринети одрживости равнотеже између човека, воде, земље и ваздуха?

Иначе, поред студената и наставника, веома посећеном предавању на Мегатренду присуствовали су и представници Италијанске амбасаде и привреде у Србији: проф. Сира Миори (Дотт. Сира Миори), директорка Италијанског културног центра; господин Емилијано Стејнфл (Емилиано Стеинфл), председник „Уницредит Леасинга“; господин Лоренцо Бартолини (Лорензо Бартолини), директор предузећа „Ре Соурцинг д.о.о.“; др Аца Марковић председник Управног одбора „Електродистрибуције“; Димитриос Селинис, други секретар Грчке амбасаде, и многи други.

Подсећамо да је Ђузепе Манцо амбасадор Републике Италије у Београду од 3. јуна 2013. године. Од јануара 2012. до априла 2013. године био је шеф Службе за штампу и портпарол министра спољних послова Италије. Године 2010. и 2011. водио је одељење за штампу Италијанске амбасаде у Вашингтону, где је већ био на служби од 1998. до 2002. године. Био је члан италијанске делегације у Савету безбедности Уједињених нација две године (2007–2008).

© COPYRIGHT | УНИВЕРЗИТЕТ ЏОН НЕЗБИТ

logo-footer

ОСТАНИМО У КОНТАКТУ: