Open/Close Menu Образовање од 1989.

И ове године Мегатренд универзитет обележио је Дан франкофоније – 26. марта у 18ч у сали А3. Присутне званице је прво поздравила доцент др Ана Јованцаи, проректор за интернационализацију Универзитета. Она је подсетила да је ово већ четврта година заредом да студенти Мегатренда прославлјају Дан франкофоније, захвалјујући пре свега њиховом ентузијазму уз свесрдну подршку професорки француског језика Љилјане Волф и Милице Милјуш. Проф. Јованцаи је поздравила присутне званице, студенте и професоре и најавила почасног госта Мегатренда, г. Арноа Гујона, оснивача и директора хуманитарне организације „Солидарност за Косово“. Захвалјујући овој француској хуманитарној организацији реализована је помоћ у вредности од 1.500.000 евра. Прикуплјено је преко 40 тона хране за гладне Србе на Косову, што је умногоме помогло рад народних кухиња.

Програм је водила проф. француског језика Љилјана Волф. Студенти ФКМ, ГЕФ и МЕФ Игор Тешановић, Лана Радисавлјевић, Лука Рачић, Ана Исаиловић, Јована Дачковић, Стефан Петровић и Александар Царан извели су комплетан програм на француском језику. Они су надахнуто рецитовали, читали и певали уз клавирску и гитарску пратњу. Затим се студентима на перфектном српском језику обратио почасни гост, г. Арно Гујон.

Овај хумани млади Француз (28 година) после десет година прикуплјања помоћи за Србе на Косову, написао је књигу „Сви моји путеви воде ка Србији“. Говорио је студентима како је настала књига коју је посветио Србима, објавлјена у преводу нашег познатог књижевника и преводиоца Милана Комненића. Потом је студентима прочитао одломак из своје књиге и говорио о значају учења језика. Арно Гујон, кога многи зову Арчибалдом Рајсом нашег времена, највећег пријателја Срба међу странцима, добио је још један надимак на Мегатренду – Мали принц. Он каже да је књига настала из моралне потребе, уз све друге, да се саопшти истина. Такође је нагласио да свет не мора неминовно да се гради увек одозго, да може да се гради и одоздо, и да, иако смо често испуњени подозрењем у политичко деловање, када тражимо одговоре у турбулентим временима на многа егзистенцијална питања, могуће је да својим личним учешћем и примером будемо носиоци преображаја света на болје. За своје несебично и предано активно учешће у обнови школа, снабдевање народних кухиња Срба на Косову и ентузијазам, Гујон је одликован медалјом кралја Стефана Дечанског, а носилац је и специјалне плакете за „Најплеменитији подвиг године 2012“.

Дан франкофоније на Мегатренду био је прилика да заједно славимо мултикултуралност, знање, ентузијазам, достојанство, оптимизам и наду, и пре свега спремност да добру волју преточимо у заједничка добра дела.

Студенти су на крају прославе отпевали са Арноом Гујоном најпознатију француску шансону „Цхампс Елyсее“ и у пријателјској атмосфери наставили дружење.

IMG_0077

IMG_0099

IMG_0151

© COPYRIGHT | УНИВЕРЗИТЕТ ЏОН НЕЗБИТ

logo-footer

ОСТАНИМО У КОНТАКТУ: