Open/Close Menu Образовање од 1989.

Поводом 166. годишњице од објављивања првог издања „Манифеста Комунистичке партије“, 21. фебруара 2014, јавно излагање на Мегатренд универзитету одржао је председник Владе Републике Србије господин Ивица Дачић.

„Манифест Комунистичке партије“ сматра се једним од најзначајнијих политичких докумената у историји, нарочито препознатљиве вредности у погледу заступања идеје социјалне правде – која је реактуелизована у друштвима савремене глобалне цивилизације. У Манифесту се први пут излажу постулати социјалне правде и залаже, између осталог, и за опште образовање доступно свима, као и за укидање класних разлика. Реч је о делу које је извршило изузетан утицај на развој економских и друштвених односа.

„Комунизам и данас постоји, али не у облику о коме пишу Маркс и Енгелс, јер све што је екстремно није добро. Имамо и данас у Европи социјал-демократију и социјалистичке владе, а у свету још увек постоје и комунистичке владе“, подсетио је ректор Мегатренд универзитета на почетку свог излагања. „Левица је увек била идеологија интелектуалаца, професора, студената. Зато данас на Универзитету обележавамо 166 година од првог издања чувеног дела Карла Маркса“, рекао је професор Јовановић и осврнуо се на идеале социјалне правде садржане у „Манифесту Комунистичке партије“. „Дајући бесплатно школовање за све, на иницијативу председника Дачића, ми смо се наслонили на концепт социјалне правде и подједнаких шанси за све. Наставићемо тако и ове године, а и убудуће“, најавио је ректор Мегатренда.

На почетку обраћања председник Владе господин Ивица Дачић, изјавио је: „Ја сам дуго размишљао да ли да прихватим да говорим о овој теми – ректор је левичар у души и ове теме су за њега инспиративне. С друге стране, предизобрна кампања је у току, па нисам желео да у овом тренутку моје излагање буде схваћено као агитовање. Али, прихватио сам, јер је ова тема актуелна, не само данас у нашем друштву, него и свуда у свету. Такође, као председник Владе, био сам за 18 месеци 31 пут у Бриселу, на месту где је Карл Маркс писао Манифест и то ме је навело да пристанем.“

Премијер Дачић је у надахнутом излагању подсетио на највише вредности друштвених односа, које су афирмисане у „Манифесту Комунистичке партије“, а које и у савремено доба представљају изазов, како влада, тако и цивилног сектора. „Данас морамо да пронађемо и сачувамо ону дозу хуманости која нас у овом свету чини људима, да помогнемо ближњима“, поручио је Дачић.

_DJT6124 Megatrend Proslava 166 god Manifesta net

_DJT6176 Megatrend Proslava 166 god Manifesta net

_DJT6221 Megatrend Proslava 166 god Manifesta NET

_DJT6365 Megatrend Proslava 166 god Manifesta NET

_DJT6408 Megatrend Proslava 166 god Manifesta NET

© COPYRIGHT | УНИВЕРЗИТЕТ ЏОН НЕЗБИТ

logo-footer

ОСТАНИМО У КОНТАКТУ: