Open/Close Menu Образовање од 1989.

На недавно одржаном Петом Међународном такмичењу поезије и кратке приче за децу и младе „ Магда Симин“ у Новом Саду, студент Марко Мирковић са Факултета за културу и медије освојио је трећу награду.
Организатор овог фестивала је „ Сцена свих креативних“ која се некомерцијално бави промоцијом и награђивањем младих књижевних талената, желећи да књижевности врати заслужени сјај. Марко је на фестивалу учествовао песмом „ Прашина“ а награду која се састојала од дипломе и књиге коју поклањају познати писци доделјена му је у библиотеци „ Стеван Сремац“ у Новом Саду.

Овај фестивал има за цилј и подсећање на многе писце који су данас заборавлјени. Једна од њих је и значајна Јеврејска песникиња Магда Симин, која је имала буран живот и неколико пута хапшена због свог партијског рада. А за време Другог светског рата искусила је и страхоте неколико логора. После рата бавила се уредништвом и новинарством у Новосадском листу „ Дневник“. Међу најзначајнијим објавлјеним књигама истичу се „ Док вишње процветају“, „ Изданци на ветру“, „ Помрачење“ , „ Сан младости“ и многе друге.

Прашина

Дуго размишлјам
прашина
све је прекрила,
и давно нестале трагове
и твоју некада огромну лјубав
а сада маглу.

Ћутање ми даје снагу
да не видим слепило ,
прашина
све прекри
и ничег више за мене нема.

Певањем олакшавам изгублјену душу
прашина
за моје се срце лепи
жигоше пепео моје лјубави
заувек затвара моје јадно срце.

Прашина
се шири целим мојим телом
моје лице бледи,
сцена светли
а завеса пада.

Прашина
на старом пешчанику
песак у њему
показују да је време стало
спустио се вечни мрак.

И после нас остаће само прашина.

Марко Мирковић

© COPYRIGHT | УНИВЕРЗИТЕТ ЏОН НЕЗБИТ

logo-footer

ОСТАНИМО У КОНТАКТУ: