Open/Close Menu Образовање од 1989.

Ролан Дима личност је која је значајно обележила политичку сцену и новију историју Француске и Европе. Припадајући француској политичкој и културној елити више од 5 деценија, Дима је паралелно изградио подједнако бриљантну каријеру и као врхунски адвокат и као искусни политичар и успешни дипломата.
Рођен је 1922. године у Лиможу. Пореклом из патриотске породице (његов отац Жорж Дима страдао је од стране Гестапоа помажући Покрет отпора), и сам се, са истим жаром, борио не само у Покрету отпора, већ и током целокупе професионалне и политичке каријере, све до данас, за идеје хуманости, мира и социјалне правде.

Завршио је студије права и политичких наука на елитним институцијама Ецоле либре дес сциенцес политиqуес и Лондон Сцхоол оф Ецономицс.
Дугогодишњи је успешан адвокат. Ни данас не запоставља адвокатску професију, током које је, између осталих, заступао и чувене уметнике Пабла Пикаса и вајара Алберта Ђакометија.

Заузимао је многе високе позиције у политичком животу Француске. Био је један од најближих сарадника и пријатеља председника Франсое Митерана, првог социјалисте на месту председника Француске.

За посланика у француској Народној скупштини биран је у више наврата почев од 1956. године.

Био је портпарол француске владе 1984, а потом и министар за европске односе.

Оставио је дубок траг у дипломатији као министар спољних послова Француске за време председничког мандата Франсое Митерана, а ту функцију обављао је у два мандата, од 1984. до 1986. и од 1988. до 1993. године. Дужност министра спољних послова обављао је у времену пуном изазова – распада Совјетског блока, Острвског рата, преговора за Мастрихтски уговор, односно уговор о Европској унији.
Године 1995. именован је за председника Уставног савета и ово је била једна од последњих одлука председника Митерана. На овој, једној од највиших функција у Француској, остао је до 1999. године, мада га је председник за њу номиновао доживотно.

Оснивач је Комитета за хитне случајеве у Ираку.

Његово мишљење увек је у жижи интересовања јавности када су у питању жаришта светских сукоба и сагледавање њихових узрока и могућих решења, као у случају ратова у Ираку, Либији и Сирији (ЛПЦ). Као бивши шеф француске дипломатије, и данас има улогу уваженог коментатора збивања на међународној политичкој сцени.

Објавио је више књига, међу којима су мемоарски записи „5о година дељења тајни са Митераном“, као и бројне стручне публикације из области права и дипломатије.

© COPYRIGHT | УНИВЕРЗИТЕТ ЏОН НЕЗБИТ

logo-footer

ОСТАНИМО У КОНТАКТУ: