Open/Close Menu Образовање од 1989.

Амбасада Народне Републике Кине у Србији ове године је указала посебну част Мегатренд универзитету, позивом на организовање сајма највећих кинеских универзитета. Сајам под називом „Кинеско високо образовање у 21. веку“ одржан је 5. децембра, у згради Мегатренда. У оквиру програма сајма образовања, у периоду од 4. до 8. децембра 2013. године, заједнички гости кинеске амбасаде у Београду и Мегатренд универзитета су чланови кинеске просветне делегације, која се састоји од 31 високог представника са 14 кинеских реномираних универзитета, колеџа и института.

Високошколске установе у посети Србији предводи Кинеско просветно удружење за међународну сарадњу, а у делегацији су и представници најутицајнијих медија Кине – новинске агенције „Синхуа“, дневника „Ренмин рибао“, и канцеларије за информисање Министарства просвете НР Кине.

Циљеви организатора Сајма су остваривање интеракције и ближе комуникације између универзитета у Кини и Србији, унапређење образовања, културе, науке и технологије две земље, као и представљање начина функционисања високог школства и постигнућа просветне реформе у Кини.

На свечаном отварању сајма кинеских универзитета говорили су: ректор Мегатренд универзитета, проф. др Мића Јовановић, господин Џанг Вансју, амбасадор НР Кине у Р. Србији, и господин Лиу Ђингнан, прокектор Југоисточног универзитета из Нанђинга.

Ректор Мегатренд универзитета, проф. др Мића Јовановић, истакао је овим поводом, да је задовољан што студенти показују изузетно интересовање за кинески језик и културу. „Сарадња Мегатренд универзитета и Амбасаде НР Кине траје успешно већ неколико година. Подршка Амбасаде довела је до плодоносне кооперације са многим кинеским универзитетима. Захваљујем Његовој екселенцији господину Џангу Вансјуу, амбасадору Народне Републике Кине у Републици Србији, и аташеу за образовање Амбасаде НР Кине у Београду, проф. др Суну Синћуену, што су подстакли интензивну сарадњу Кине и Универзитета. Изражавам наду да ће овај Први сајам кинеског високог образовања у Србији да буде један у низу и волео бих да се полетна и оптимистична химна Републике Кине чује много пута и на Мегатренду и у Србији“, рекао је професор Јовановић.

Амбасадор Џанг Вансју је нагласио да су Србија и Кина традиционални пријатељи: „Сајам кинеског високог образовања донеће нове прилике у развоју сарадње у области високог образовања. Такође ће приказати успехе кинеског високог образовања и ојачати сарадњу кинеских и српских образовних институција – надамо се, и привући студенте и професоре из Србије и околних земаља да о Кини уче и истражују“.

Заменик директора Кинеског просветног удружења за међународну сарадњу господин Сун Ђианинг, доделио је специјалну захвалницу ректору Мегатренд универзитета проф. Јовановићу, за развијање односа Народне Републике Кине и Републике Србије у области високог образовања. Ректор Јовановић је узвратио захвалницом Његовој екселенцији господину Вансјуу, амбасадору, за развијање и јачање Кинеског центра при Мегатренд универзитету.

На Сајму су се представили, поред осталих, и Пекиншки универзитет (један од најстаријих кинеских универзитета), Беиханг универзитет (најпознатији по свом програму аеронаутике и астронаутике), Пекиншки унион универзитет (који попут Мегатренда нуди широк спектар образовних профила почев од економије до уметности), Шангајски универзитет (највећи универзитет у Шангају који води управа шангајске провинције) и Југоисточни универзитет из Нанђинга (спада међу првих 10 кинеских универзитета у области природних наука). Реч је о универзитетима са огромним бројем студената, који су високо котирани на званичним листама најбољих универзитета у свету.

© COPYRIGHT | УНИВЕРЗИТЕТ ЏОН НЕЗБИТ

logo-footer

ОСТАНИМО У КОНТАКТУ: