Open/Close Menu Образовање од 1989.

Округли сто „Односи Републике Србије и Руске Федерације“, одржан на Мегатренд универзитету крајем децембра 2013, на предлог Амбасаде Русије у Србији, као део продубљивања академске сарадње, био је прилика да се сагледају и шири аспекти сарадње двеју земаља. У расправи су учествовали г. Иван Горбунов, министар саветник у Амбасади Русије у Београду, проф. др Жарко Обрадовић, проректор за међународну сарадњу Мегатренд универзитета, академик Иван Јефтић и професори Мегатренд универзитета.

Нагласивши значај традиционално пријатељских односа Русије и Србије, министар саветник Горбунов се осврнуо и на најважније аспекте актуелне сарадње у различитим областима. У сфери економије и привреде, истакао је г. Горбунов, сарадња је у сталном успону, а Русија спада у водеће инвеститоре Србији. Вредност директних инвестиција прелази 1,5 милијарди долара, а у наредне 3 године биће уложено још 5 милијарди долара.
На спољнополитичком плану, став Русије остаје доследан када су у питању актуелна питања као што је проблем Косова, рекао је г. Горбунов, и поновио познати став да Русија не признаје једнострано проглашену независност Косова, већ само статус Косова одређен резолуцијом Уједињених нација. Осврнувши се на неке коментаре о ставу Русије према евроинтеграцијама Србије, г. Горбунов је поновио да Русија, која и сама земље Европске уније сматра за важне партнере, поштује и подржава напоре Србије у придруживању ЕУ.

Проф. др Жарко Обрадовић, проректор Мегатренда, нагласио је да стално проширивање сарадње Србије са Русијом у свим доменима, а посебно на пољу економије, не значи удаљавање од процеса евроинтеграција, већ само продубљивање односа са једном од водећих земаља света. Анализом односа двеју земаља у области образовања, културе, уметности и другим значајним доменима, и остали учесници округлог стола дали су значајан допринос сагледавању међународних односа Србије и Руске Федерације.

rus6

rus5

rus4

rus3

rus1

© COPYRIGHT | УНИВЕРЗИТЕТ ЏОН НЕЗБИТ

logo-footer

ОСТАНИМО У КОНТАКТУ: