Open/Close Menu Образовање од 1989.

У четвртак, 12. септембра, одржана је конференција за медије у којој су учествовали ректори и председници универзитета из свих крајева света, као представници међународне научне конференције Н.Е.W.С. – отворене на Мегатренд универзитету претходног дана. Истакнути учесници Конференције били су: Сунг Џо Парк, координатор Конференције НЕWС и професор емеритус Слободног универзитета у Берлину, Немачка; Жан Жак Шанарон, научни директор Факултета за менаџмент Универзитета у Греноблу, Француска; Радован Вукадиновић, председник Центра за интернационалне студије, Хрватска; Драган Марушич, ректор Универзитета „Приморска“, Копер, Словенија; Даглас Рос, председавајући МБА програма на Френклин универзитету, САД; Антонело Гарзони, проректор за међународну сарадњу и координатор ЕРАСМУС програма, Универзитет ЛУМ „Жан Моне“, Бари, Италија; Јиао Схијиан, потпредседник Универзитета „Три Горџес“ у Кини; Дејвид Пери, директор међународне сарадње и развоја ХЕИ (Инзињерске академије „Хаутес Етудес“, Француска), Чангдон Ли, председник Института за међународне односе „Асем“, Кореја; Јутака Такакубо, потпредседник Универзитету Нихон, Јапан, те Елфтерос Таласинос са Универзитета Пираеус, Грчка.

Кључне теме о којима су расправљали поменути стручњаци биле су: „Регионална интеграција у Југоисточној Азији, Европи и Латинској Америци – политички, правни и економски аспекти“ и „Снага образовања у модерној ери“.

Емеритус проф. др Оскар Ковач, који је водио расправу о првој теми, истакао је, као један од најзначајних закључака дискусије, да су после подробне анализе процеса интеграције у различитим регионима света дефинисане разлике и специфицности процеса интеграција у Азији и Европској унији – и у политичком и економском смислу. Док европске интеграције функционишу као јединствено тржиште, без царинских тарифа за чланице, дотле у Азији те тарифе још постоје, а интеграције подразумевају њихово постепено укидање. Иако чланице Европске уније, поготову оне које су суочене са највећим економским проблемима, нису увек срећне због наднационалних одлука, закључак је да процеси интеграције доносе и многе користи чланицама.

Проф. др Мијат Дамјановић, такође у звању професора емеритуса на Мегатренд универзитету, водио је расправу на тему снаге модерног образовања, нагласивши општи став учесника Конференције – да данашњи економски развој није могућ без сарадње образовања и науке. Сви учесници су се сагласили да се универзитети који су учествовали на овој конференцији разликују по броју студената, по методологији и облицима наставе које примењују, па и по материјалном положају, али да укрштањем њихових искустава добијамо богатство сазнања, која могу послужити као заједничка платформа за креирање бољег образовног система у будућности – закључено је на Конференцији Н.Е.W.С.

Цаптуре

© COPYRIGHT | УНИВЕРЗИТЕТ ЏОН НЕЗБИТ

logo-footer

ОСТАНИМО У КОНТАКТУ: