Инаугурација председника Универзитета „Џон Незбит“

fc3f625e-663f-4b63-9e4f-7271d356439a-1024x684

Ја сам усхићена. Ја сам дубоко дирнута топлом добродошлицом коју смо Џон и ја данас доживели на овом универзитету. Поносна сам што сам постала нова председница Универзитета „Џон Незбит“. Предивно је осетити амбиције и позитивно расположење, који нас охрабрују у нашем циљу да учинимо све што можемо како бисмо допринели квалитету овог универзитета.

Све ово је веома важно, међутим, најважнији на овом универзитету сте ви. Ви, студенти, стварате квалитет Универзитета. Ваше тежње, ваш допринос и дух који уносите у свет када дипломирате.

Време студирања је предивно и тешко у вашем животу. У годинама које су пред вама, ви морате да сазнате који су ваши таленти, шта је то што заиста хоћете, шта стварно волите – пошто је то оно што ће бити најбоље за вас. И оно што је још важније, мораћете да сазнате ко сте ви. Шта су ваше вредности? За шта ви, као особа, желите да се залажете? То је универзално питање.

Пре само неколико дана Џон и ја смо били у Кини и разговарали са студентима на неколико универзитета и средњих школа. Могућности за младе људе тамо су веће него икада у историји. Али, то је дошло са ценом. Притисак је такође јачи него икада пре. Кинески студенти треба да испуне очекивања својих породица, својих наставника и читавог друштва.

Притисак на вас је исто тако снажан. У Србији се могућности често чине недовољним, а пословно окружење можда није онакво о каквом сте сањали. Упркос томе, ви и ваше породице имате велике аспирације. И ваша земља гледа на вас са великим надама.

Данашње друштво посвећује много пажње томе колико новца зарађујете, коју сте друштвену позицију за себе остварили. У метафоричком смислу, то значи да ћете пребацити целу тежину на једну ногу. Ми можемо стајати на једној нози, али не дуго.

Свакако је тешко ићи напред. А да бисмо били утемељени и напредовали, морамо стајати на обе ноге. Дакле, морате оснажити занемарену, „другу ногу“ – која је оно што сте ви, ваша личност, ваш карактер. Како бисте ишли даље у животу, потребан вам је баланс.

Сада, шта је то што вам је неопходно како бисте ишли напред?

За шта год да сте се одлучили да студирате, у којој год области или настојањима сте се обрели, постоје два кључна алата који ће вам користити највише:

Ваше способности комуникације. У нашем, веома конкурентном, окружењу, речи су те које дефинишу границе вашег света. Тако да је мој савет вама: читајте, читајте, колико год добре литературе можете да нађ То ће вам служити читавог живота.
Ваша могућност да „продате“ своја знања и умећ Ово је уско повезано са бројем 1, вашим вештинама комуникације. Било да ћете бити научник, адвокат или предузетник, мораћете да „продате“ оно што можете да понудите, оно чиме можете да допринесете.

Чак и уколико сте добро развили ове алате, понекад ће изгледати да зид стоји око вас или изнад вас. И питаћете се, како можете да продрете кроз њега. Ово ме је подсетило на кратку причу коју сам, не тако давно, читала својим унуцима, причу о малој влати траве.

Она је расла у тмини земље. Од своје маме је сазнала да ће једног дана моћи да се пробије кроз таму на светлост дана. Али, како је то могуће кроз толике наслаге земље изнад ње?

– „Ако то посматраш из даљине“ – рекла јој је мама – „земља изгледа као непробојни блок. Али, ако погледаш мало боље и мало ближе, видећеш да то није само један блок. То је мноштво малих делића између којих постоји простор. И кроз ове поделе и пукотине, ти можеш пробити свој пут горе. Биће ти потребно много окрета, али ако будеш остала упорна – прогураћеш се кроз све препреке“.

Исто се односи и на вас. Да бисте достигли свој циљ, да бисте живели свој сан, суочићете се са бројним отпорима и препрекама које је потребно превазићи. Међутим, ако сте утемељени на обе своје ноге, можете пронаћи свој пут до светлости – дакле онога што јесте и што желите да постанете.